80 jaar jong en flexibel

Internationaal gerenommeerd leverancier, met een schat aan ervaring en expertise in huis, word je niet van vandaag op morgen. Daar gaan – in ons geval – 80 jaren van ups maar ook downs aan vooraf. Daar hebben we van geleerd. Ons huidige succes danken we uiteindelijk aan een optelsom van:

  • luisteren naar de markt
  • de zeilen bijzetten als de wind draait
  • leren van alle ervaringen, goed en slecht
  • investeren in personeel
  • investeren in klanten en klanttevredenheid

De geschiedenis van de Helichem Groep:

1937: oprichting Chemische Fabriek De Zonnebloem in Heerlen
Rechtstreekse bevoorrading van de detailhandel met boenwas, kachelpasta en haarvet.

1950: uitgebreider aanbod en verhuizing naar Brunssum

Het leveringsprogramma breidt uit met huishoudelijke producten, zoals shampoo, badschuim, wasverzachter en afwasmiddel. Met een eigen bestelbusje worden de producten bij buurtwinkels, grenswinkels, horecazaken, kerken, scholen en detailhandel afgeleverd.

60er, 70er jaren: de wereld verandert

Maatschappelijke veranderingen nopen de chemiefabriek tot aanpassingen. Buurtwinkels verdwijnen. Supermarkten, veelal aangesloten bij landelijke bevoorradingsketens, doen hun intrede. De Zonnebloem moet het roer omgooien.

1980: huidige directie treedt aan

Als Henk Vossen de onderneming overneemt, werken er nog maar twee mensen. Vossen wijzigt de bedrijfsnaam in ‘Zonnebloem Chemie’ en leidt daarmee een nieuwe fase van het chemiebedrijf in.

80er jaren: Zonnebloem Chemie slaat nieuwe richting in

Zonnebloem investeert in kennis en boort de professionele markt aan. Het assortiment wordt flink uitgebreid. Zonnebloem Chemie wordt een gespecialiseerde leverancier voor groothandel, industrie en instellingen.

1983: verhuizing naar Reuver

Een sterke groei noodzaakt een verhuizing naar een groter pand Reuver.

1984: start van dochterbedrijf Helipox

Als onderdeel van Zonnebloem Chemie specialiseert Helipox zich in epoxycoatings enbetonreparatieproducten.

1986: overname Alco Chemicals

Leverancier voor specifieke industriële klanten, is inmiddels weer verzelfstandigd.

1987: de weg omhoog door koerswijziging

Zonnebloem Chemie specialiseert zich in ‘private labels’. Met name in kleine en middelgrote hoeveelheden. Tegelijkertijd wordt op de gebieden productontwikkeling, verpakking, labelontwerp,etiketteringsvoorschriften, veiligheidsinformatiebladen en logistiek, de service geperfectioneerd.

1990: overname Ruka Chemie Gmbh

Met de inlijving van Ruka Chemie GmbH wordt Zonnebloem eigenaar van een producent van doe-het-zelf-producten voor de Duitse markt.

1997: overname J.B. de Lange

Met de overname van handelsonderneming J.B. de Lange BV, wordt Zonnebloem eigenaar van een importeur van onder meer etherische oliën.

1998: Zonnebloem wordt Helichem

Zonnebloem Chemie is een inmiddels een gezonde, moderne, krachtdadige en voortvarende onderneming. Met internationale klanten. Daar hoort een dynamische naam bij met internationale allure. Zonnebloem Chemie wordt omgedoopt tot Helichem. Een samentrekking van ‘Helianthus’ (het Latijnse woord voor ‘zonnebloem’) en ‘chemie’.

1999: overname van Beno Products

Met de verwerving van Beno Products BV breidt Helichem het programma uit met onderhoudsproducten voor de parketbranche.

2001: nieuwbouw op industrieterrein in Belfeld

Groei en schaalvergroting leiden tot verhuizing naar een groot en ultramodern complex, dat optimaal ontworpen is voor zowel research als productie. De Helichem Groep brengt alle werkmaatschappijen onder in dit nieuwe gebouw. De verhuizing maakt de weg vrij voor verdere groei. Steeds meer private label afnemers vinden de weg naar Helichem.

2004: overname zeepdivisie Diffutherm

De overname van deze zeepdivisie vormt de start van Helichem als zeepfabrikant. Inmiddels is Helichemuitgegroeid tot een belangrijke producent van garagezepen in Nederland.

2011: overname Flavodor

Helichem neemt producent van geur- en smaakstoffen Flavodor over en brengt de activiteiten onder bij handelsonderneming J.B. de Lange, ook lid van de Helichem Groep

2012: oprichting Alpacasa BV

Een joint venture met Alpaca S.A. in Paraguay, producent van o.a. Guaiac olie.

2012: overname Vipack

Met de overname van Vipack b.v. breidt de Helichem groep haar activiteiten uit in de sector van consumentenproducten. Het bedrijf blijft gevestigd in Landgraaf waar de massaproductie plaatsvindt van o.a. afwasmiddelen, wasmiddelen, wasverzachters, allesreinigers etc., is inmiddels weer verzelfstandigd.

2017: Helichem bestaat 80 jaar

Helichem is 80 jaar jong gebleven en blijft vooruitblikken naar de toekomst. Een toekomst, waarin het verdere perfectioneren van onze private label service voorop staat. En waarin veiligheid, duurzaamheid, innovatie en partnerschap de sleutelwoorden zijn.

Helichem is een solide familiebedrijf met een platte organisatie. Een onderneming, die prijs stelt op prettige relaties met haar afnemers. Een bedrijf, waar uw vertrouwen gehonoreerd wordt en afspraak, afspraak is.